Suha ali mokra hrana? Briketi ali konzerve? Kako izbrati najboljše za svojega ljubljenčka

konzerve ali briketi
Odločiti se morate za hrano za vašega ljubljenčka, a katero izbrati? Tuna ali puran? Jagnjetina ali govedina? Mokro ali suho? Zlahka se lahko počutite zmedeno, vendar ni tako zapleteno, kot je videti. Nekateri se odločijo, s katero hrano bodo hranili svoje hišne ljubljenčke na podlagi predhodnih izkušenj, nekateri temeljijo na tem, kaj prijatelji hranijo svojim hišnim ljubljenčkom, nekateri se držijo tega, kar priporoča vzreditelj, nekateri pa sledijo temu, kar svetuje njihov veterinar. In tu je tudi vpliv na stotine televizijskih in časopisnih oglasov, za katere vsi trdijo, da so najbolj kakovostni.
 
Torej, katero hrano izbrati? Pa si poglejmo nekaj dejstev, da se boste lahko informirano odločili.

MOKRA HRANA - KONZERVE - DEJSTVA ZA IN PROTI

ZA

Vse živali ne pijejo toliko vode, kot bi je morale. Mokra hrana je lahko dober vir hidracije, če vaša žival nerada pije zadostne količine vode, kar pomeni tudi, da bo vaš ljubljenček lahko užival večjo porcijo na obrok, ne da bi v svojo prehrano dodajal več kalorij. Potem so tu še zdravstveni razlogi, zaradi katerih lahko mokra hrana postane praktična izbira. Starejše živali, ki so izgubile nekaj svojih vonjav, bodo morda bolj nagnjene k uživanju hrane, ki ima bogatejši vonj in okus, kar mokra hrana pogosto je. To je tudi dobra alternativa, kadar je hišni ljubljenček bolan in težje diha ali pa mu manjka apetita. Mokra hrana bo zagotovilo, da dobiva beljakovine, vitamine in minerale, ki jih potrebuje za vzdrževanje zdravja. Mokra hrana je dobra možnost tudi za pse z manjkajočimi zobmi, slabo poravnanimi čeljustmi ali manjšimi usti.

PROTI

Obstaja več pomanjkljivosti za mehko pasjo hrano. Nekateri hišni ljubljenčki bodo naredili nered med uživanjem mokre hrane, tisti, ki imajo nagnjenost k razvoju zobnih težav, pa bodo potrebovali bolj pozorno zobozdravstveno oskrbo. Ko je enkrat odprta, mokra hrana izgubi rok uporabe. Potrebno jo je pokriti in ohladiti in uporabiti hitro, preden se pokvari. V nekaterih primerih vlažna pasja hrana ni tako varčna kot suha hrana za pse. Glede na kakovost živila (in želeli boste izbrati najbolj kakovostno hrano v svojem cenovnem razredu) je mokra hrana dražja od suhe hrane, zato jo boste večinoma kupovali v manjših količinah naenkrat.

SUHA HRANA - BRIKETI - DEJSTVA ZA IN PROTI

ZA

Najprimernejša vrsta hrane, za shranjevanje in hranjenje, so suhi briketi. Hrana lahko ostane v skodelici, da hišni ljubljenček poje v svojem tempu, brez strahu pred kvarjenjem. Pravzaprav mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov cenijo udobje polnjenja posode z dovolj hrane, da hišnega ljubljenčka hranijo cel dan, če ne celo dni, v primeru mačk, ki jih pustijo doma, medtem ko se lastniki odpravijo na kratek izlet od doma. To sicer ni pravilno v primeru discipline hranjenja psa, vendar o tem kdaj drugič.

Suha hrana je za številne lastnike hišnih živali popolno udobje. Hrano lahko pustimo več ur, če ne celo dni, in je ne pokvarimo. Suho hrano je lažje shraniti – običajno je dovolj veliko že plastično vedro s tesnim pokrovom, da je hrana sveža in varna pred žuželkami in glodalci (in pred hišnimi ljubljenčki) – in je ekonomsko bolj ekonomična pri hranjenju več hišnih ljubljenčkov. Briketi se lahko enostavno uporabljajo tudi kot priboljšek pri vzgoji psa. Nekateri briketi se zaradi svoje oblike in sestave uporabljajo tudi kot učinkovito čiščenje zob, ko žival žveči. Na voljo so v različnih velikostih in oblikah, kar omogoča enostavno iskanje najboljše hrane za vašega ljubljenčka.
 

PROTI

Seveda suha hrana ne zagotavlja toliko vlage kot vlažna hrana, kar postane bolj pomembno v starosti živali, ko je žival bolna, in v suhem, vročem podnebju. V teh primerih je prehrana z mokro hrano lahko bolj praktična. Suha hrana ima lahko tudi nižje ravni živalskih beljakovin, ki so pomembne za razvoj vašega ljubljenčka.

Breje in doječe psice

Josera Dog MiniJunior

6,59 29,66  z DDV

Hrana za pse

Josera Dog Kids

5,19 23,36  z DDV

Breje in doječe psice

Brit Premium by Nature Junior L

12,79 49,99  z DDV

Breje in doječe psice

Brit Premium by Nature Junior M

13,29 49,99  z DDV

ZAKLJUČNA MISEL

V bistvu bi morala katera koli od teh hran (ali mokra ali suha) ustrezati prehranskim potrebam vašega ljubljenčka, če so sestavine dobro uravnotežene in sestavljene iz kakovostnih sestavin. Vprašanje je samo, katera bo dolgoročno najboljša za vašega ljubljenčka in katera ustreza vašemu življenjskemu slogu. Druga možnost je, da izberete mokro in suho in jih pri obroku dajete skupaj v isti posodi. Lahko pa mokro hrano občasno ponudite le kot ”priboljšek”. Če imate še vedno pomisleke, se posvetujte s svojim veterinarjem, ker lahko obstajajo posebne potrebe glede pasme ali starosti vašega psa.

Dodaj odgovor