Ali lahko psa skopam s svojim šamponom?

PA POGLEJMO

Odgovor na naslovno vprašanje je: najboljši šampon za vašega psa NI vaš človeški šampon!

Pes potrebuje kopanje, ura pa je 6 zvečer v nedeljo in pri roki nimate nobenega pasjega šampona. Priznajmo, da bo človeški šampon očistil vašega psa, vprašanje pa je, ali je to dobro za vašega psa? To se lahko zdi čudno vprašanje, vendar lahko dejansko prinese daljnosežne posledice.

Zakaj? Začnimo s kožo ljudi in kožo psov. Zelo pomemben sestavni del kože je tisto, kar imenujemo kisla prevleka. To je rahlo kisla plast, ki prekriva kožo in služi kot ovira za zaščito porozne zgornje plasti kože (stratum corneum) pred onesnaževalci okolja, kot so bakterije in virusi. Stratum corneum je odgovoren za to, da zunanje telo dobro hidrira, tako da absorbira vodo in ne dovoli, da bi prišlo do prekomernega izhlapevanja. Ko se kopamo, tj. uporabljamo mila in šampone, speremo to plast kislega olja. Zato je večina človeških šamponov in mil pripravljena z vlažilnimi sredstvi, ki nadomeščajo zaščitni sloj, ki je bil odstranjen, vsaj dokler se koža ne more regenerirati, kar se zgodi okoli 12 ur kasneje. Če je roženica stratuma puščena in nezaščitena, je odprta množici mikroorganizmov, ki so lahko prisotni kot suha, luskasta koža, razdražena, luščeča koža ali kot izpuščaj srbečih izboklin.
 
Kislinsko odejo lahko definiramo tudi kot relativno pH ravnovesje kože. Lestvica pH se giblje od 0 do 14, pri čemer je raven nižja od 6,4 kot kislost, višja od 6,4 pa visoko alkalna. Normalni razpon pH kože pri ljudeh je 5,2 do 6,2, kar pomeni, da je ponavadi na kisli strani, šamponi in izdelki za kožo pa so oblikovani posebej za vzdrževanje tega ravnovesja.
 
Zdaj razmislite o relativni pH ravnovesju za pse. Glede na pasmo, spol, podnebje in anatomsko velikost psa, se pH vrednosti gibljejo med 5,5 in 7,5, ki težijo k bolj alkalni koncentraciji. Če se torej na psu uporablja šampon, ki je oblikovan za človeško kožo, bo pasji kisli plašč porušen, kar bo ustvarilo okolje, kjer se lahko razbohotijo bakterije, zajedavci in virusi. Nevede, bodo zato številni lastniki hišnih ljubljenčkov, ponavljali kopanje zaradi vonja, ki ga povzroča širjenje bakterij, zaradi česar se težava še dodatno poslabša, saj kožna kislina v plašču / pH postane bolj neuravnotežena. Poleg tega, če šampon povzroči, da se koža počuti suho, se bo vaš pes opraskal po svoji koži in tako ustvaril odrgnine, v katere kaj hitro vdrejo bakterije. In hitro bo prišlo do začaranega kroga.

Kaj pa lahko uporabljam?

Tako kot bi zase iskali šampon, ki pomaga vzdrževati pH ravnovesje vašega lasišča, se morate tudi za pse osredotočiti na iskanje šampona s pH ravnovesjem, ki je posebej uravnotežen za pasjo kožo. Pasji šamponi naj bodo v nevtralnem območju, približno 7. Številni proizvajalci šamponov bodo na etiketi vključili pH vrednost, vsaj pa bodo jasno zapisali, da je šampon za pse uravnotežen s pH.
 
Preberite nalepke in se prepričajte, da v šamponu niso dodane umetne dišave ali barve. Vaš pes je lahko velik močan fant, pa ima še vedno lahko občutljivo kožo. Poiščite naravne vlažilce kože, kot so vitamin E, aloe vera, med in olje čajevca. Dišave, ki jih iščete, naj bodo naravne; kamilica, sivka, evkaliptus in citrusi so nekateri primeri čistih prijetnih dišav, nekateri pa tudi dvojno delujejo kot sredstva proti insektom. Če najdete organske ali naravne pasje šampone, še bolje, vendar se ne zanašajte samo na sprednjo etiketo. Še enkrat preberite seznam sestavin.
 
Vašega psa ni treba redno umivati ​​s šamponom. Dobro čiščenje vsakih nekaj mesecev je vse, kar potrebuje vaš pes (vmes mu privoščite samo navadno vodno kopel – po domače ”malo ga z vodo polijte”), tako da mu le privoščite res kakovosten šampon s kakovostnimi sestavinami. Ena plastenka lahko traja eno leto, tudi če psa šamponirate samo enkrat na mesec. Zato le investirajte v dobre šampone in ne boste imeli nič proti, ko vas pes prijateljsko objame in skoči v naročje.
VEČ O IZDELKIH ZA NEGO FUZZYARD

Dodaj odgovor