Pasja hrana z insekti – Pogosta vprašanja in naši odgovori

pasja hrana z insekti
PASJA HRANA Z INSEKTI? FUUUUUJ! ALI SAMO PREDSODEK?

Ko se prvič srečate s ponudbo pasje hrane z insekti, se zagotovo obrnete stran ali pa z obrazno mimiko in grimaso sporočite, da tega pa vaš pes že ne bo jedel. Vsakemu podobnemu vprašanju, ki podira meje našega razumevanja, moramo dati priložnost. In če ste zagovornik zdravega ter navijate za obstoj našega planeta, si je dobro naliti kupico čistega in se vprašati ali smo lahko boljši v razumevanju in ohranjanju našega planeta?

Spodaj preberite najpogostejša vprašanja in naše odgovore na temo hrana z insekti.

Prikaz primerjave porabe vode, zemlje in CO2 za pridobitev 1 kg beljakovin

Za potrebe gojenja goveda ali perutnine je potrebnih skoraj 90% več zemeljskih dobrin kot pri gojenju žuželk

Naše beljakovine žuželk izvirajo iz ličink Hermetia illucens (muha črnega vojaka oz. črna bojevniška muha) ali Tenebrio molitor (mokarja). Rastejo na farmah žuželk – le da v primerjavi s konvencionalnimi živalskimi farmami potrebujejo le majhen del vode, hrane in prostora ter skoraj ne oddajajo toplogrednih plinov. Vsaka od teh majhnih žuželk je kot miniaturna tovarna: njihova telesa lahko vsako povprečno rastlinsko hrano spremenijo v visokokakovosten koncentrat beljakovin, vitaminov in mineralov. Že po 2 tednih se jajčeca spremenijo v odrasle ličinke z zelo visokimi hranilnimi lastnostmi (podobnimi ali višjimi kot meso). Tako kot drugo meso se tudi ličinke Hermetia illucens ali Tenebrio molitor predelajo v okusno hrano za hišne ljubljenčke in pasje prigrizke.

Insekti so neverjetno hranljivi. Še bolj hranljivi kot meso. Za enako količino imajo naše žuželke, ki jih uporabimo, več beljakovin (z vsemi 20 aminokislinami), več železa, več kalcija kot meso. Bogate so z minerali in vitamini, vključno z vitaminom B12, ki ga ne najdemo v rastlinah, temveč le v mesu, ribah, mleku in jajcih. Žuželke v pasji hrani so zelo prebavljive in ne vsebujejo antibiotikov, rastnih hormonov ali genskega inženiringa. Insektne beljakovine so ene najbolj trajnostnih in ekoloških beljakovin. Za enako pridelano količino hrane, gojenje žuželk zahteva majhen del vode, hrane, prostora in časa v primerjavi s tistim, kar je potrebno za konvencionalno živinorejo. Skoraj ni proizvodnje toplogrednih plinov in žuželke imajo uporabni odstotek neverjetnih 100 %. Kar ostane (iztrebki), se uporabi kot gnojilo. Žuželke rastejo v pogojih, ki posnemajo njihovo običajno okolje in način življenja. Žuželke so vedno v rojih, kar jim je všeč! Gojenje žuželk ne pomeni trpljenja živali.
S pasjo hrano iz beljakovin žuželk vi in ​​vaš pes pomagate zmanjšati porabo mesa ter s tem zmanjšati tudi prekomerno rabo virov in onesnaževanje! Hvala vam za to! Naša pasja hrana ne bi smela le ustrezati zahtevam 21. stoletja, ampak jih celo preseči!

Pa še kako!! Naše žuželke imajo mesnat, rahlo oreščkov okus in so okusne za mesojede živali, kot so psi. Tudi vse naše druge sestavine izberemo ne le zaradi njihove visoke hranilne vrednosti, temveč tudi zaradi odličnega okusa: sladki krompir, gozdne jagode, olja, kot je sončnično ali laneno olje, banane, amarant…..

V naših prigrizkih z insekti je uporabljena tudi maščoba žuželk. Bogata je z esencialnimi maščobnimi kislinami in psom je tako všeč, da je zanje vsak grižljaj popolnoma neustavljiv. Slasten način, da nagradite svojega najboljšega prijatelja.

 

Najpogostejša vrsta občutljivosti pri psih je alergija na hrano. To pomeni, da je pes alergičen na eno ali več sestavin svoje prehrane. Simptomi so skoraj izključno povezani s kožo (srbenje in praskanje, izpadanje dlake, otitis, okužba kože). Pri 80% alergij je vpletena vsaj ena vrsta mesnih beljakovin (pogosto tiste, ki jih najdemo v običajni prehrani: govedina, perutnina, svinjina, jagnjetina, včasih ribe). Za te primere so beljakovine žuželk odlična izbira, saj gre za beljakovine, ki jih telo še ni videlo. Zato nanj ne reagira. Poleg tega je treba opozoriti, da so žuželke tudi visoko prebavljiv vir beljakovin in hranil.

Eat Small je svojo suho hrano “WALD” dal 50 družinam s psi, da so jo lahko testirali 7 dni. 99 % lastnikov je reklo, da je bil iztrebek njihovega psa med testom dobro oblikovan in pravilen. Nekateri so celo rekli, da izločki veliko bolj dišijo kot pri dieti z mesom.

Da, možno je, a malo verjetno.

Če ima vaš pes znano alergijo na rake, kot so kozice ali jastogi (zelo malo verjetno) ali na bolhe ali telesne/ušesne pršice, je lahko alergičen tudi na žuželko v hrani. Pri teh alergijah je alergen najverjetneje kitin, netopna vlaknina, ki jo najdemo v oklepu rakov, pa tudi v zunanjem skeletu žuželk ali telesnih pršic. Navzkrižne reakcije med temi različnimi alergijami se ne pojavljajo sistematično, vendar je pomembno, da se jih zavedamo.

Druga možnost bi bila, da imunski sistem zelo občutljivega psa, tako kot pri mesu, sčasoma postane občutljiv na beljakovine insektov.

Ne. Ker so žuželke žive živali. Kljub temu ljudje vse pogosteje uporabljajo besedo entomo-veganstvo, ko ne jedo živalskih proizvodov razen žuželk (entomo iz starogrške besede entom: žuželka). Obstajajo trije glavni razlogi, zakaj se ljudje odločajo za vegetarijansko ali vegansko prehrano:
 
  1. Ljubezen do živali (živinoreja pogosto vključuje veliko trpljenja živali ali z etičnega vidika vprašljive prakse).
  2. Okoljski razlogi (živinoreja je ena izmed petih največjih onesnaževalcev).
  3. Zdravstveni razlogi (meso ali živalski stranski proizvodi so vpleteni v številne sodobne zdravstvene težave).
Insekti so enako hranljivi kot meso. Vendar sta vzreja in uživanje žuželk veliko manj povezana z okoljskimi in kmetijskimi problemi kot tradicionalna mesna industrija. Zaradi tega se prehrana brez mesa, vendar z žuželkami, pogosto primerja z vegetarijansko ali vegansko prehrano.

Ne skrbite!!!! Eat Small ne uporablja žuželk, ujetih v naravi.

Prvič, vse vrste žuželk niso užitne in drugič, to ne bi bilo dovoljeno zaradi očitnih higienskih razlogov, sledljivosti ali nadzora kakovosti izdelkov. Naša hrana in priboljški so narejeni iz okusnih beljakovin žuželk, pridobljenih iz certificiranih farm žuželk. Ustrezajo vsem evropskim proizvodnim in higienskim standardom ter so 100% brez GSO, hormonov in antibiotikov.

Dodaj odgovor