Kako varno poskrbeti za psa v poletni vročini?

Kako varno poskrbeti za psa v poletni vročini?

Ko pride poletje, je psom ne samo vroče in jih moti, ampak so tudi izpostavljeni večjemu tveganju za vročinski udar. V toplejših mesecih je ključnega pomena, da jih ohranite čim bolj hladne.

izdelki za ohladitev psa

1. Poskrbite za hidracijo

Ohranjanje hidracije psa je najpomembnejši korak v vročinskem valu. Psu morate dati veliko priložnosti, da pije hladno, svežo vodo. Postavite več skled na različna mesta po hiši in na vrtu. V vodo jim lahko daste tudi kocke ledu, da voda dlje časa ostane hladna.

2. Sprehod ob hladnejših delih dneva

Psi običajno potrebujejo dnevno vadbo, da ostanejo stimulirani, vendar je sprehod po močnem opoldanskem soncu lahko nevaren. Sprehodi in druge dejavnosti, kot sta igra z žogo in tek s psom, lahko povzročijo vročinski udar. Sprehod po gozdu nudi več sence in je varnejši od igranja v parku. Lahko pa se odpravite na sprehod do kopališča, na primer do potoka, da se vaš pes ohladi.
 
Na sprehodih v vročini lahko tudi tvegate, da se njihove blazinice opečejo. Splošno pravilo je, da če so tla prevroča za vašo roko, so prevroča za noge vašega psa. Poskrbite, da psa sprehajate ob hladnejših urah dneva – na primer zjutraj – da se izognete najvišjim temperaturam. Ponoči se lahko vlaga poveča – preverite napovedano temperaturo, preden se odpravite na večerni sprehod.
 

3. Počitek

Pri temperaturah nad 20 stopinj Celzija boste morda morali povsem omejiti vadbo s psom. Tudi nižje temperature od te lahko še vedno vplivajo na pasme s prekomerno telesno težo ali pasme s ploskim nosom (brahicefali). Številni psi bodo želeli počivati tako kot mi, zato jim dajte dovolj prostora in se izogibajte pretiranemu razburjenju.
 
Če je vaš pes nemiren ali se dolgočasi, poskusite z ugankami s priboljški, miselnimi igrami ali obnovite njegovo osnovno usposabljanje. To lahko ohranja njihove možgane stimulirane brez povečanja telesne temperature.
 

4. Uporabite otroški oziroma pasji bazen

Majhen bazen na senčnem mestu je lahko osvežujoč pobeg za vašega psa. Ker psi oddajajo toploto skozi tace, je to učinkovit način, da se hitro ohladijo. Bazen do polovice napolnite s hladno – vendar ne zmrzljivo – vodo in dodajte nekaj najljubših igrač vašega psa, da ga spodbudite.
 
Medtem ko se bodo nekateri psi potopili naravnost v čofotanje, bodo drugi morda potrebovali več spodbude. Vlaženje njihove dlake zagotavlja tudi učinkovito hlajenje, tako da jih lahko hitro okopate, preden pustite, da skočijo ven. Po drugi strani pa so lahko nekateri psi zelo navdušeni v bazenu. Možno je, da se v vodi pregrejejo, če so igrivi, zato skrbno spremljajte svojega psa in odstranite bazen, če je pes preveč vznemirjen.
 

5. Zagotovite psu hladilne podloge in ledene vložke

Vaš pes lahko gravitira proti hladnim površinam, ko mu je vroče. Na voljo je vrsta posebej oblikovanih hladilnih blazin. Te so še posebej uporabne, če doma nimate hladnih ali kamnitih površin. Nekatere od teh podlog najbolje delujejo, ko so ohlajene v zamrzovalniku, druge pa imajo tehnologijo samohlajenja.
 
Uporabite lahko tudi zamrzovalne bloke ali pakete ali celo zamrznjeno steklenico vode, zavito v kuhinjsko krpo ali odejo. Postavitev tega v posteljo vašega psa bo imela podoben učinek po dostopnejši ceni.
 

6. Uporabite mokre, hladne brisače

Močenje dlake vašega psa lahko pomaga znižati njegovo telesno temperaturo. To je še posebej koristno za pse, ki trpijo zaradi vročinskega udara. Da se ohladijo, namočite brisačo v mlačno vodo in jo pogrnite čez psa. Pustite jo delovati kratek čas in jo hitro odstranite, saj ko se brisača posuši, lahko dosežete ravno nasproten učinek. 

7. Naredite nekaj ledenih dobrot

Za pse, ki jih motivira hrana, so lahko ledeni priboljški preprost način, da jih ohladite. Obstaja nekaj preprostih in cenovno dostopnih receptov, ki jih lahko preizkusite:
 
Pasji sladoled
Zamrznjeno sadje in zelenjava
Zamrznjeni Priboljški 
Ne pozabite, da priboljške hranite zmerno in zagotovite, da bodo ledene kocke primerne velikosti za vašega psa.
 

8. Vklopite ventilator

Mnogi domovi niso opremljeni s klimatsko napravo. Namesto tega lahko ventilator postavite poleg običajnega mesta za poležavanje svojega psa in mu zagotovite dodaten hladilni veter, tako da pred njega postavite nekaj zamrznjenih steklenic vode. Poskrbite, da se bo vaš pes lahko izognil vetriču, če se bo tako odločil.

9. Igrajte se s hladilnimi igračami

Če ima vaš pes vedno igračo v gobcu, postavite njegovo najljubšo igračo v zamrzovalnik, da se hitro ohladi. Nekatere igrače so narejene posebej za polnjenje z vodo in zamrzovanje, zaradi česar ostanejo hladnejše dlje.

10. Uporabljajte vodne meglice in vrtne škropilnice

Če se vaš pes dobro razume z vodo :), mu lahko napolnite steklenico z razpršilom in mu redno pršite telo – pazite le, da se izogibate obrazu. Druga možnost je, da škropilnica na vrtu zniža njihovo telesno temperaturo. Pazite, da vaš pes med igro ne bo preveč vznemirjen, ker se lahko pregreje.

11. Ne puščajte psov v vročem avtomobilu

Avtomobili se lahko v kratkem času preveč segrejejo. Psa nikoli ne pustite v avtu, pa čeprav le za trenutek. Če nameravate s psom potovati v avtomobilu, obvezno vzemite s seboj vodo in skledo. Rahlo spustite okna ali vključite klimatsko napravo, da spodbudite kroženje zraka, in načrtujte postanke, da se vaš pes ohladi in popije pijačo.

Dodaj odgovor