Ali lahko psa opeče sonce?

Seveda, pa še kako!

Če vaš pes uživa na soncu (kateri pes NE uživa na soncu?), morate poskrbeti, da mu to razvado preprečite z ravno tolikšno mero odgovornosti kot sebi. Mnogi se ne zavedajo, da so psi dovzetni za sončne opekline, zlasti na območjih, kjer je njihovo krzno tanjše, kot so konice ušes in most nosu. Psi z belo ali svetlo dlako, enako kot svetlolasi in rdečelasi ljudje, so še posebej nagnjeni k sončnim opeklinam. Nekateri psi brez pigmentacije na nosu, kot so Bordercoliji in Šetlandski ovčarji, so genetsko nagnjeni k sončni preobčutljivosti, imenovani nosni solarni dermatitis (znan tudi kot “colli nos”). To povzroči, da se na nosu oblikujejo rožnata, surova področja in lahko vodijo do kožnega raka, če ga ne zdravimo.

Opečen pes kaže klasičen znak pordele kože, ki se lušči in dobi mehurčke, tako kot pri ljudeh. Rezultat je skeleča in na dotik boleča koža. Tako kot pri ljudeh lahko tudi prekomerno izpostavljanje soncu povzroči raka pri psih. Za bolečine pred sončnimi žarki navlažite prizadeto območje z vodo; hladna voda bo pomirila del nelagodja. Hladen obkladek je še en način za lajšanje bolečin. Če je koža surova, pokvarjena ali pa se zdi, da vaš pes močneje čuti bolečino, ga peljite k veterinarju, da ga natančneje pregleda in oceni škodo, ki je na koži nastala. Dlako mu bodo morda morali obriti in uporabiti posebno topično kremo, kot je sulfadiazin.

Bolje preprečiti, kot zdraviti!

Da bi preprečili opekline uporabljajte pasji koži primerno nego in uporabite naš sprej, ki vsebuje psom prilagojeno kremo za sončenje.

Preprečite tudi hojo po razbeljenemu asfaltu, saj so tačke psov izredno občutljive. Če postanejo raskave in suhe, nanesite naše mazilo za tačke

Oba izdelka lahko psi brez slabe vesti tudi poližejo, saj so naravnega izvora, brez dodanih kemičnih sestavin, ki bi jim lahko škodile!

Dodaj odgovor